Sivut

9.5.2014

Vappumunkit ja sima

Eka kerta ku tein simaa mut ai shaamari et oli ihanan makusta!!
Resepti on Hellapoliisi makeilee kirjasta.
Munkkeja oon tehny ennenki ja mikään ei vaan oo niin hyvää ku tuoreet sokerimunkit! 
Munkkiresepti on muistaakseni kinuskikissalta, joten laitan sen reseptin nyt tänne.

Sima

8l vettä
500g fariinisokeria (1 paketti)
500g sokeria (puolikas pussi)
3 sitruunan mehu
1/4tl kuiva tai tuorehiivaa (ite käytin kuiva)
Rusinoita (ite unohin)
-10 litran talousämpäri on loistava ostos tähän.
-Kiehauta puolet vedestä
-Mittaa sokerit ämpäriin
-Kaada joukkoon kiehuva vesi
-Lisää loput vedet joukkoon
-Lisää sitruunamehu
-Lisää hiiva

Ohjeessa sanotaan et pullota seuraavana päivänä ja jokaisen pullon pohjalle tiputa pari rusinaa ja teelusikallinen sokeria.
No. Mulla ei ollu pulloja joten en pullottanu vaa jätin eka yöks huoneenlämpöön ämpäriin ja seuraavana päivänä nostin 6 päiväks jääkaappiin.
Viikko valmistuksesta maistoin simaa ja oli sairaan hyvää. Rusinat on ilmeisesti simassa näyttämässä millon juoma on valmista. Ku rusinat kelluu pinnalla ni sima on valmista. (Mä siis unohin laittaa ne rusinat)
Mut tosiaan viikko jääkaapissa tai pari päivää huoneenlämmössä ni on valmista.
Heleppoo ku mikä!

Vappumunkit 


100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

sokeria
 
-Sulata voi tai käytä valmiiksi nestemäistä leivontamargariinia.
-Lämmitä maito kättä vähän lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa ja kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa.
-Sekoita kuivahiiva yhteen desilitraan jauhoja. Jos käytät tuorehiivaa liuota se lämpimään maitoon.
 -Lisää osa jauhoista samalla sekoittaen ja muut mausteet (sokeri, kardemumma, suola, muna)
-Jatka jauhojen lisäämistä ja vielä kun taikina on tahmeaa lisää joukoon voisula.
-Jatka jauhojen lisäämistä, kun jauhot rupeavat irtoamaan kulhosta on jauhoa tarpeeksi.
-Anna taikinan nousta n.45 minuuttia kulhossa, jonka olet peittänyt muovilla tai liinalla (itse suosin pakastepusseilla peittämistä, lämpö pysyy paremmin taikinassa ja kohoaa nopeammin)

-Kun taikina on kohonnut tuplasti isommaksi, kippaa taikina jauhotetulle pöydälle.
-Jaa taikina n. golfpallon kokoisiksi palloiksi tai vähän suuremmiksi.
-Ota taikinapallo käteen, laita etusormi läpi ja ala pyörittää taikinaa sormen ympärilla (hulahula) jotta keskelle tulee mukava reikä.
- Kippaa öljy paksupohjaiseen kattilaan ja levy päälle. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun paahtoleipäpala kypsyy minuutissa.
-Sit vaan rupeet varovasti laittelemaan taikinarinkuloita kuumaan öljyyn.
-Kun munkki on molemminpuolin kullanruskea (EI MUSTA tai MUSTANRUSKEA) niin ota munkki pois ja aseta lautaselle, jonka olet vuorannut talouspaperilla. 
-Kun munkki ei ole sormillesi liian kuuma, kieritä se sokerissa ja aseta odottamaan syömistä. Kannattaa mahdollisimman nopeesti paistamisesta kierittää sokerissa, että sokeri vielä tarttuu.
-Jos munkki ruskistuu pinnalta liian nopeasti on öljy liian kuumaa, eikä munkki kerkeä kypsyä sisältä, laita levyä siis pienemmälle.
 
JA HERKUTTELEMAAN!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti